duminică, 22 noiembrie 2015

Descantecele sau sofrologia populara


Ursula Sandner despre Sofrologie ...                                                                                     ..inca ceva nou care imi deschide  o usa spre cunoastere. Era acolo....abia acum am vazut-o :)
Si dupa ce am citit toate astea despre Sofrologie, mi-a zburat gandul la descantecul romanesc. Si va spun si de ce .
      Sofrologia a preluat ceva din acele moduri programatorii , le-a dat un sistem  , o elaborare precisa . studiind producerea starii ALPHA.Adica starea dintre somn si veghe , o mare relaxare , o usoara catalepsie. Atentie...nu e hipnoza !!!Cenzurile neocortexului slabesc , pentru ca programul regenerator sa poata fi preluat de rinencefal.Iar programul asta nu e manuit de un zeu  , ci de un terapeut initiat in tehnica.
      Zeul vindeca intr-o clipa !Sofrologul trebuie sa creeze intr-o noapte de incubatorium , cel putin 21  de sedinte alpha , pentru a imprima o trasatura imbunatatita a pacientului. Si  , intrucat pare complicat...mi-am impus sa simplific. Eu caut mereu comparatii mai "lumesco - babesti " , ca sa-mi pot  organiza neuronul logic. Abra-cadabra ....TERPNOS IOGOS !!! Descantecul...
    "Mai ales sufletului trebuie sa-i dam ingrijire, daca vrem ca deopotriva capul ca si restul trupului sa fie in stare buna. Iar sufletul  se ingrijeste cu anumite descantece, iar descantecele nu sunt altceva decat rostirile frumoase.Din asemenea rostiri si ganduri se isca in suflete intelepciunea care , daca se iveste si staruie in noi , da sanatate atat capului cat si trupului intreg . " ....din invataturile lui Zamolxis Atlantul.
     "Sa nu te lasi induplecat sa ingrijesti capul nimanui care nu-ti va incredinta mai intai sufletul spre ingrijire cu descantecul "...Platon in Charmides.
                                                       
      Noi , romanii  avem un repertoriu impresionant de descantece.In special in comunitatile rurale , desii in declin evident.Exista chiar si o culegere de descantece scrisa de Artur Gorovei.
     Descantecele sunt micro-scenarii psihoterapeutice.Au continut tonic , rimat , modulat si vocal.In ele apare repetarea cuvintelor  numind elemente naturale , astrale , minerale gen Soare , Luna ,apa . aur. urmaresc purificarea sufletului invocand ajutorul acestora , dar si prin repetarea unor cuvinte precum alb , curat , luminos , senin ; asociate cu enumerarea unor instrumente de curatie : 99 de lopeti , 99 de greble , 99 de maturi ...un intreg asalt !!!
      Exista si descantece de amenintare , de gonire a bolilor sau dusmanilor : sa mearga peste 99 de hotare nehotarate  , de livezi neimpartite , de izvoare neincepute , in capul lupilor , in coada serpilor , la Imparatul....Se merge pe impresionarea psihicului prin cantitate.
     Emile Coue  , un pshiholog si farmacist francez al anilor 1800 , propunea o formula de alungare a boalei  , si anume autosugestia. Dezvoltata ulterior de multe scoli si psihologi.
Pur si simplu sa spui : ASTA TRECE !! Repetitiv , pana la adormire. Subconstientul nu stie  neologisme , dar cunoaste foarte bine  cuvantul "asta", care acopera orice neologism medical.Si verbul la indicativ prezent ...acum, aici , asta ...trece !
    Si am ajuns si la  inserturile religioase din descantecele romanesti. un descantec propune un scenariu stimuland  puterea de participare a subiectului. Maica Domnului il scalda in Iordan si il purifica. Hai sa facem un montaj de finaluri :
                                                  Sa ramana X curat , luminat
                                                  Ca argintul strecurat
                                                  Ca steaua de pe cer
                                                  Ca roua de pe pamant
                                                  Ca strugurele din postul Sfintei Marii
                                                  Leac de 99 de parti
                                                  Dar mai vartos de la Hristos
                                                  Sa ramana cu oasele sanatoase
                                                  Ca carnea vartoasa
                                                  Si curat si lamurat
                                                  Ca aurul strecurat
                                                  Ca busuiocul inflorit
                                                  Ca soarele luminat
                                                  Ca soarele senin
                                                  Amin!
   ...adica , astrologie , religie , natura si tot ceea ce poate fii invocat bebefic pentru subiect.
                                               
       Descantecul este pentru relaxare si programare. Ceva genul  TRAINING AUTOGEN  dar si  relaxarea orientala SHAVASANA.  Diferenta este ca ca training autogen , numirea se face de la cap la picioare. In shavasana  este exact invers. In descantec , enumerarea partilor trupului este insotita de indicatii terapeutice si de sugerarea destinderii pentru a creea terenul propice vindecarii...linistea alpha unde factorii patogeni se dizolva si se intra in starea de somn indus. Sofrologia s a nascut tocmai dintr-o revolta impotriva hipnozei, cu care se inrudeste .Sursele sunt : psihologia tibetana , practicile sapientiale indiene si etnopsihiatria.
       Descantecele ma duc cu gandul la Exorcismele Sfantului Ioan Gura de Aur , ca si cele a lui Vasile cel Mare.Pentru ca se insista pe vindecarea individuala  in scopul mantuirii neamurilor si a omenirii in final.
      Deci....pe scurt , asta urmaresc toate  aceste descantece , exorcisme , sofrologii , psihologii. Tot ce auziti in sfaturile si indrumarile tutoror elevatilor si evoluatilor spiritual. Munciti cu voi ! Invatati sa va induceti starea ALPHA , curatati sufletul ca sa puteti curata lumea .Schimbarea vine din noi.Din interior spre exterior. Nicidecum altfel!
                                       


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu